Lens Verm Advies
Wij verliezen uw koers nooit uit het oog

Vermogensbeheer

Bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille hanteren wij een 'top-down'-aanpak. Deze methode begint met een brede macro-economische analyse en bouwt stap voor stap verder naar een gedetailleerde invulling. Hierbij volgen wij drie belangrijke stappen:

  • Verdeling tussen aandelen en obligaties: We starten met het vaststellen van de strategische balans tussen aandelen en obligaties binnen uw portefeuille.
  • Geografische spreiding: Vervolgens kijken we naar een optimale verdeling van uw beleggingen over verschillende regio's en markten.
  • Keuze van specifieke beleggingsfondsen: Tot slot selecteren we de fondsen die het beste passen bij uw doelen en risicoprofiel.

Afbeelding1

Waarom een 'top-down'-benadering?
Onderzoek toont aan dat het rendement van een beleggingsportefeuille voor een groot deel wordt bepaald door de gekozen assetallocatie. Het verfijnen van categorieën, zoals het toepassen van een kern-satellietstrategie, heeft een kleinere invloed. Het selecteren van specifieke beleggingsinstrumenten, zoals fonds A of B van aanbieder X, Y of Z, speelt slechts een beperkte rol.

Vergelijk het met het bouwen van een huis: een solide fundering is essentieel voordat u zich kunt richten op de details. Op dezelfde wijze leggen wij met onze aanpak de basis voor een robuuste en toekomstbestendige beleggingsportefeuille.

Beleggen met een kern- satellietbenadering

Onze kern-satellietbenadering helpt u een evenwichtige en toekomstbestendige beleggingsportefeuille samen te stellen. Hierbij bestaat het grootste deel van uw portefeuille (circa 75% tot 85%) uit investeringen in 'standaard' beleggingscategorieën, zoals ontwikkelde markten op basis van een marktkapitalisatiestrategie. Dit vormt de kern.

EH Satelliet schema NEW

De satellieten, die de resterende 15% tot 25% van de portefeuille uitmaken, zorgen voor extra diversificatie en potentieel rendement. Deze beleggingen kunnen zowel meer als minder risicovol zijn, afhankelijk van het gekozen thema. Denk bijvoorbeeld aan themafondsen zoals grondstoffen (zoals goud), specifieke sectoren zoals defensie of verzekeringen, of opkomende categorieën zoals crypto. Ook beleggingen in opkomende markten en High Yield bedrijfsobligaties worden vaak als satellieten opgenomen.

Strategische en Tactische Asset Allocatie

Assetallocatie, oftewel de verdeling van uw vermogen over verschillende soorten investeringen, is een cruciaal onderdeel van uw beleggingsstrategie. Bij BeSmart | Eenhoorn onderscheiden wij twee niveaus van assetallocatie: strategisch en tactisch.

Strategische asset allocatie
De strategische assetallocatie vormt de lange-termijnbasis van uw portefeuille. Deze verdeling blijft doorgaans onveranderd, tenzij er wijzigingen in uw persoonlijke situatie plaatsvinden. Uw risicoprofiel, gebaseerd op uw risicoacceptatie en beleggingshorizon, bepaalt de optimale mix van aandelen en obligaties. Zo zal een belegger met een langere horizon doorgaans meer in aandelen beleggen dan iemand die het geld op korte termijn nodig heeft.

Bij BeSmart | Eenhoorn bieden we een aantal beleggingsstrategieën aan, variërend van zeer defensief (voornamelijk obligaties) tot zeer offensief (nagenoeg volledig aandelen).

EH 5x Taart defence tot offence NEW kopie

Tactische assetallocatie
Naast de strategische verdeling passen wij tactische assetallocatie toe, waarbij we op korte termijn binnen bepaalde marges kunnen afwijken van de strategische mix. Als uw strategische assetallocatie bijvoorbeeld 50% aandelen voorschrijft, met een marge van 10%, kunnen wij dit aandeel tijdelijk verhogen of verlagen op basis van de marktsituatie. Deze flexibiliteit helpt om optimaal in te spelen op kansen, zonder overmatig handelen te stimuleren.

Bekijk in ons documentencentrum de actuele portefeuille-indelingen en bijbehorende bandbreedtes.

Uiteindelijke fondskeuze

De laatste stap in het proces van portefeuilleconstructie betreft de keuze van de specifieke instrumenten. Bij BeSmart | Eenhoorn maken we voornamelijk gebruik van beleggingsfondsen en ETF’s om onze beleggingsstrategieën effectief uit te voeren.

ETF’s en beleggingsfondsen bieden beleggers de mogelijkheid om met relatief kleine investeringen een brede diversificatie te bereiken over verschillende bedrijven en geografische regio’s. Een enkel fonds kan bijvoorbeeld meer dan 1.000 verschillende posities omvatten, waardoor het risico op individuele posities wordt beperkt.Afbeelding2

Selectiecriteria
Onze selectie van ETF’s en beleggingsfondsen gebeurt aan de hand van zeven kerncriteria, ook wel de 7 P’s genoemd: Parent, Planet, Price, People, Process, Performance en Positioning. Deze criteria stellen ons in staat om zorgvuldig de meest geschikte instrumenten te bepalen. Meer informatie hierover vindt u in ons uitgebreide document.

Voorselectie
Voordat fondsen worden beoordeeld op de 7 P’s, maken we een voorselectie op basis van vijf belangrijke factoren: verhandelbaarheid, duurzaamheid, fondsvermogen, fondsstructuur en fondshistorie.

  • Verhandelbaarheid: Alleen dagelijks verhandelbare instrumenten worden geselecteerd, zodat u te allen tijde over liquiditeit beschikt.
  • Duurzaamheid: Bij BeSmart | Eenhoorn hechten we veel waarde aan maatschappelijk verantwoord beleggen. Daarom toetsen we elk fonds aan onze duurzaamheidscriteria.
  • Fondsvermogen: We adviseren uitsluitend in fondsen met voldoende omvang om een stabiele positie te garanderen. Hierdoor voorkomen we dat uw beleggingen een te groot aandeel binnen een fonds vormen, wat de liquiditeit of koersvorming negatief zou kunnen beïnvloeden.
  • Fondsstructuur: Hierbij bekijken we aspecten zoals het dividendbeleid, de gebruikte valuta, de registratie bij de AFM en de naleving van de UCITS-richtlijnen.
  • Fondshistorie: Alleen fondsen met een bewezen trackrecord komen in aanmerking, zodat we hun historische prestaties grondig kunnen analyseren.

Deze zorgvuldige aanpak zorgt ervoor dat u profiteert van goed gestructureerde en toekomstbestendige beleggingsoplossingen.